Plogging kehittää kehoa. Lue vinkit hyvään ekologiseen plogging-treeniin.

Plogging eli roskajuoksu on Ruotsista levinny ekoliikuntamuoto, jossa käydään juoksemassa tai kävelemässä (tai vaikka suppaamassa!) ja samalla poimitaan silloin tällöin matkalla eteen tulevia roskia mukaan otettuun roskapussiin. Jos ploggingista haluaa hyvän treenin, ei ole syytä jäädä varsinaisesti siivoamaan roskaisia alueita: roskia poimitaan silloin tällöin, ja matka jatkuu. Kysyimme Sport Troopsin liikunta-asiantuntija Jenni Rajalalta vinkit hyvään plogging-liikuntaan.

MITÄ PLOGGING KEHITTÄÄ

1. Kestävyyskuntoa

Kun tehdään pitkäkestoista harjoitusta kestävyyskunto paranee. Jos ottaa spurtteja vaikka roskalta toiselle, kehitetään vauhtikestävyyttä, ja jos tehdään rauhalliseen tasaiseen tahtiin niin peruskestävyyttä.

2. Lihaksia

Isot liikeradat, kurottelut ja syvät kyykyt aktioivat vartalon isot lihasryhmät reidet ja pakarat. Ergonomian ja lihaskunnon kannalta keskivartalon kannatus roskia kurotellessa on myös olennainen.

3. Tasapainoa

Kurottelu ja kyykkäily kehittää tasapainoa. Varsinkin epätasaisessa maastossa ploggaus tekee tosi hyvää myös nilkan lihaksistolle ja tukilihaksistolle polvessa ja lonkassa. Tasapainon lisäksi kehittyvät liikkuvuus ja liikkeenhallinta.

VINKIT Verryttelyt ja venytykset

Kävely on hyvä alkulämmittely, ja sitten pikku hiljaa lisää vauhtia. Ja loppuverryttely samalla tavalla toiseen suuntaan, eli hidastetaan asteittain.

Lonkankoukistajat, takareisi ja etureisi sekä rintalihakset kannattaa venytellä. Vastavenytyksenä roskien kurkottelulle maasta kannattaa venyttää myös keho ylöspäin niin että kurkotellaan kädet pitkinä ja suorina kohti taivasta. Lisäksi voi tehdä rintarangan kiertoja ja kurotuksia hieman takaviistoon.

PLOGGING-TYYLIT: ERGONOMISESTI JA ERI VAIKEUSASTEILLE RÄÄTÄLÖIDYSTI

1. Perustaso: rauhallinen kyykky.

Polvet ja varpaat samaan suuntaan kyykätessä ja hyvä kannatus keskivartalosta. Pidä ranka pitkänä niin että ylävartalo ei kumarru eikä selkä pääse pyöreäksi. Lisää tehoja saat nopealla hallitulla laskeutumisella ja ylöstulolla ponnistaen.

2. Nopeaan juoksuun: vauhdissa poimiminen.

Jalka koukistuu mutta myös selkä menee alaspäin jolloin roskan saa poimittu ilman hidasta täyskyykkyä. Tärkeää hyvä keskivartalon kannatus ja vartalon ojennus roskien välissä niin ettei kumaraan asentoon jäädä pitkäksi aikaa. Ranka pitkänä!

3. Kehonhallintaan: kurotus.

Vaativampi kurotus tehdään melkein suoralla tukijalalla, melkein vaaka-asennossa ja variaationa vähän sivuviistoon. Pidä tukijalan polvi pehmeänä (ei siis lukossa suorana) ja varpaiden kanssa samaan suuntaan, muista hyvä kannatus keskivartalosta ja ajattele ranka pitkäksi (tarkoittaa hyvää ryhtiä, ei yliojennusta niin että tulee notko).

Juttu: Pauliina Seppälä/Siivouspäivä/Yhteismaa. Malli: Charlotta Enckell-Päätalo. Asiantuntija: Jenni Rajala, Sport Troops. Kuvat Siivouspäivän ja Fortumin plogging-tapatumista: Venla Helenius/Yhteismaa & Charlotta Enckell-Päätalo. Kiitos yhteistyöstä: Fortum Suomi.