Siivouspäivä

MIKÄ ON SIIVOUSPÄIVÄ?

Siivouspäivä on kirpputorien ja kierrättämisen ystävien juhlapäivä, joka muuttaa kaupungit ja naapurustot isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi. Idea on tehdä kierrättämisestä helppoa sekä luoda elävää ja vastuullista kaupunkikulttuuria. 

Tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, vaan jokainen osallistuja on oman myyntitapahtumansa järjestäjä. Jokainen on myös vastuussa omien jälkiensä siivoamisesta.

Siivouspäivän nettipalvelun ovat rahoittaneet osallistujat itse joukkorahoituksella! 

MILLOIN SIIVOUSPÄIVÄ JÄRJESTETÄÄN?

Seuraava Siivouspäivä on lauantaina 25.5.2024. Kerää siis turhat tavarasi valmiiksi ja valmistaudu kierrättämään ne eteenpäin!

MISSÄ SIIVOUSPÄIVÄ JÄRJESTETÄÄN?

Missä päin maailmaa tahansa. Siivouspäivää mahdollistava KREAM Helsinki Osk / Yhteismaa ry toimii Helsingistä käsin, mutta voit osallistua Siivouspäivään missä vain.

KUKA VOI RYHTYÄ MYYJÄKSI SIIVOUSPÄIVÄNÄ?

Siivouspäivä on pääsääntöisesti tarkoitettu ei-ammattimaisesti toimiville yksityishenkilöille, joilla on myös oikeus hyödyntää ilmaiseksi Siivouspäivän brändiä, logoja ja muuta materiaalia. Myös esimerkiksi kaupallista hyötyä tavoittelemattomat pienet seurat, järjestöt ja yhdistykset voivat osallistua Siivouspäivään, ota tällöin yhteyttä kati.repo@kreamhelsinki.fi ja varmista ehdot. Erityisesti korostamme, ettei Siivouspäivä ole tarkoitettu ammattimaisesti kirpputoritoimintaa harjoittaville yrittäjille, eikä uuden tavaran kauppiaille mikäli sopimusta yritysyhteistyöstä ei ole. 

Yritysten ja muiden kaupallisten organisaatioden ja toimijoiden tulee sopia erikseen Siivouspäivään osallistumisesta ja Siivouspäivän brändin ja logojen hyödyntämisestä. Sopimus on tyypillisesti vastikkeellinen riippuen yrityksen koosta ja sovittavan yhteistyön laajuudesta.  Yhteistyöstä saadut tulot mahdollistavat Siivouspäivän tuotannon. Jos olet kiinnostunut yritys- tai muusta kaupallisesta yhteistyöstä, ota yhteyttä kati.repo@kreamhelsinki.fi 

MITEN VOIN ILMOITTAUTUA MUKAAN?

Myyntipaikan voi ilmoittaa kirjautumalla sisään karttasivulla ja merkitsemällä paikan karttaan. Paikan ilmoittaminen ei ole pakollista, mikäli kirpputorin pitää kotona tai muussa yksityistilassa, mutta kuitenkin suositeltavaa, jotta ihmiset löytävät paikalle.

MISSÄ TAVAROITA VOI MYYDÄ?

Tavaroita voi myydä esimerkiksi kotona, kadulla, pihalla, työhuoneella, kerhotilassa ja urheilukentällä. Isompia myyntipaikkoja voi perustaa oman taloyhtiön, kadun tai asuinalueen voimin. Nämä ohjeet koskevat erityisesti ulkona myymistä. 

Otathan huomioon paikkaa valitessasi muut ihmiset, oman kaupunkisi ohjeistukset ja turvallisuusmääräykset. Huomioithan myös muut mahdolliset tapahtumat ja anna niille tilaa. Joskus paikka voi olla kokonaan varattu muuhun käyttöön, jolloin Siivouspäivän myyjien on kunnioitettava varausta ja etsittävä toinen paikka. 

Erillistä lupahakemusta ei Siivouspäivänä tarvitse jättää. Huomioithan kuitenkin seuraavat Helsingin rakennusviraston ohjeet. Samoja ohjeita on hyvä noudattaa muissa kaupungeissa.

 1. myyjän tulee rekisteröityä ja ilmoittaa myyntipaikkansa Siivouspäivän nettisivuilla.
 2. myyntipaikkojen tulee sijaita ”kovilla” pinnoilla eli kivetyksillä, asfaltilla tai hiekkakäytävillä. Nurmikoita ei saa vahingoittaa.
 3. yleistä jalankulkua, liikennettä tai muuta alueen käyttöä ei saa haitata
 4. myyjä on vastuussa kaupungille ja kolmannelle osapuolelle myyntipaikasta mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta ja haitasta.
 5. myymättä jääneet tavarat ja roskat ovat jokaisen myyjän omalla vastuulla ja ne tulee korjata pois omalla kustannuksella heti tapahtuman jälkeen.
 6. julkisen liikenteen pysäkeille ja ajoteille ei saa laittaa myyntipistettä
 7. jalkakäytäville pitää jättää puolitoistametriä tilaa jalankululle
 8. myyjien toivotaan saapuvan paikalle julkisilla liikennevälineillä, ja autolla tulijoiden tulee noudattaa normaaleja pysäköimissääntöjä - viheralueille EI SAA TUODA MOOTTORIAJONEUVOJA

HUOM: Helsingissä myyntipisteitä ei tule perustaa seuraaviin kaupunkikuvallisesti merkittäviin paikkoihin: Esplanadien jalkakäytävät ja Esplanadin puisto, Senaatintori.

MITÄ SIIVOUSPÄIVÄNÄ VOI MYYDÄ?

Voit myydä käytettyjä tavaroita kuten vaatteita, huonekaluja, linnunpönttöjä, polkupyöriä, työkaluja, leluja, kirjoja ja sarjakuvia sekä itse tehtyjä tavaroita.

Siivouspäivä ei ole tarkoitettu ammattimaisesti kirpputoritoimintaa harjoittaville yrittäjille eikä uuden tavaran kauppiaille. Siivouspäivän nettisivun ja visuaalisten materiaalien käyttö yrityksen mainostamiseen tai tuotteiden kauppaamiseen on kielletty.

MITÄ TAVAROITA MYYTÄESSÄ KANNATTAA OTTAA HUOMIOON?

Yleiset kirpputorimyyjien ohjeet:

 • Hinnoittele kohtuullisesti ja huomioi tavaroiden hinta-laatusuhde
 • Myy hyväkuntoista tavaraa
 • Varaa vaihtorahaa mukaan
 • Varaudu sadetta varten (ota esim. jätesäkkejä tavaroiden suojaksi)
 • Kierrätä oikein myymättä jääneet tavarat

MITÄ MYYMÄTTÖMILLE TAVAROILLE TEHDÄÄN?

Voit antaa tavaroita pois myös ilmaiseksi, mikäli niitä on jäämässä yli ja tahdot niistä eroon. Tiedon mahdollisista Siivouspäivän kierrätyspisteistä ja kierrätysautoista myymättä jääville tavaroille löydät osiosta Kierrätyspisteet. 

Jokainen myyjä on vastuussa omista tavaroistaan ja niiden pois viemisestä. Älä vie sellaisia tavaroita ulos, joita et tarvittaessa jaksa viedä pois.

SAANKO KÄYTTÄÄ SIIVOUSPÄIVÄN LOGOA MYYNTIPAIKKANI MARKKINOINNISSA?

Yksityishenkilöt voivat käyttää Siivouspäivän nimeä ja logoa vapaasti tapahtuman yhteydessä. Kunnille, yrityksille ja muille organisaatioille logojen ja muun markkinointimateriaalin käyttö edellyttää yhteistyösopimusta tai kannatusmaksua. Tiedustelut kati.repo@kreamhelsinki.fi